Rodinný dům

FOTOGRAF: ČENĚK VITOVSKÝ

RODINNÝ DŮM, Brno - Žabovřesky

Novostavba rodinného domu se nachází v širším centru Brna a je ukryta v atriu nově vzniklého bytového domu, chráněna před hlukem ulice. Jednopodlažní domek obývají tři ženy – maminka se dvěma dcerami a tomu odpovídá celkové ladění interiéru. V základu je vše neutrální, v přírodních tónech dřeva, béžové a hnědé, použité materiály se opakují ve všech místnostech. Obývací pokoj s kuchyní naplňují jemné pastelové odstíny a geometrický vzor, který se objevuje na koberci a grafice na stěnách. Sytější odstíny jsem zvolila pro pracovní a jídelní židle a také osvětlení nad stolem. Domek má rovnou střechu, ale již v projektu bylo počítáno s denním světlem pro hlavní prostory, v chodbě a v ložnici je tedy ploché střešní okno, ovládané dálkově. Ložnice je maličká, ale s dostatkem místa pro vestavnou skříň k ukládání ošacení a ložního prádla, pro sezónní věci slouží šatna přístupná ze zádveří. To je dostatečně světlé a prostorné, po celé stěně je úložná sestava, kam se vejdou všechny dívčí a dámské boty a také nezbytnosti jako šály, čepice a další drobnosti, prostor u stropu slouží pro málo používané věci. Koupelna je laděna v podobném neutrálním duchu, barvy jsou pouze na textilu.